Click Here For Free Blog Templates!!!
Blogaholic Designs

Doa Untuk Anak Mama

~Bismillahirrahmanirrahim~
Ya Allah,
Lindungilah anakku dengan sebaik2 perlindunganmu.
Jauhi dia dari segala bahaya makhluk2 ciptaanmu.
Kurniakan dia akal yang bijak,
Akhlak yang soleh juga sifat2 yang terpuji.
Dengan izin mu Ya Allah, aku memohon.
jadikan dia anak yang mendengar kata ibu dan bapa serta hamba yang sentiasa sujud kepada Mu
~Amin~

Doa Nabi Yunus

Allahumma, la ilaha illa anta. Subhanaka, inni kuntu minazzhalimin "

Ya Allah, tidak ada Tuhan selain Engkau. Maha Suci Engkau. Sungguh aku ini termasuk orang-orang yang zalim’.

Doa Memperbanyakkan Susu Ibu

"Ya Allah, permudahkanlah segala urusan kehidupan ku, banyakkanlah susu ku untuk bayi ku, dan permudahkanlah perjalanan ku untuk menyusukan anak ku agar menuruti segala yang telah Engkau syariat kan."

"Ya Allah, seberapa banyak susu yang aku perolehi hari ini, penuhi lah dengan rahmat Mu dan keberkatan Mu, susu yang sedikit menjadi banyak dan kenyang buat anak ku."

Pages

Thursday, November 17, 2011

UPSR oh UPSR


Assalamulaikum (*..*)

Hari ini 17 November 2011 bakal menjadi HARI BERSEJARAH pada semua murid tahun 6. Mana taknya, hari ini kan keluar result UPSR. Pada yang dah study + bertungkus lumus.. mesti mengharapkan keputusan yang cemerlang.. pada yg biasa-biasa jer (macam aku dulu) sila redha dengan keputusan yang keluar nanti.

Teringat balik time aku amik UPSR tahun 1995..kira-kira 16 tahun yang lalu... aku ni bukan la kategori yang kuat sangat belajar. Cuma time tu.. aku suka sangat dengan subjek MATH.. maybe sebab cikgu kelas aku tu lebih fokus pada subjek tu kot.. Rasa bila buat MATH time tu mcm kat celah gigi je la.. tp la ni..hancur...nak kira sikit jer pon nak pakai calculator (teknologi la sgt kan).

Berbalik kepada tajuk asal.. Aku mengaku..masa aku darjah 6..aku ni main sikit. Masuk kelas Pertama.. tp belajar xde la Pertama sangat pon..hahahaha...bukan nak kata bodoh..cuma kurang cerdik...heeee... Lagi satu.. masa sekolah rendah...aku dah start tolong arwah AYAH gan arwah MAK aku berniaga.. seronok giler..time tu kitaorg buka stall kat depan warta baru (yang dah tutup sekarang ni).Gerai-gerai kat sana semua meriah2..ramai orang datang makan.. Ramai org suka sgt dengan LAKSA arwah ayah..Nasi Lemak..mcm2 la.. Abis jer sekolah..aku terus tolong parent aku tu berniaga  (konon anak mithali la).. balik pon dah malam..macam nak belajar kan (hahahaha...ALASAN jer tu).. tp aku puas hati.. at least..tu jer la yg boleh aku sumbang kat family aku time tu... sambil-sambil tambah duit poket..

Time kuar result pekse..aku buat dek jer... orang lain beria-ria g amik reslut pekse.. aku buat xtau jer..last2..sekolah tepon parent..tanya nape aku xamik result lagi.. so aku dengan muka seposen..pegi la opis sekolah amik result pekse yang xbape nak cemerlang tu..hehehehe... tapi yang pasti..aku DAPAT A tau untuk MATH.. many thank to Cikgu JUHARIAH yang sentiasa pastikan aku xponteng kelas tambahan MATH.. macamana nak poteng...umah cikgu tu dekat sgt gn umah aku..kalau aku xpegi sekolah..dia sanggup dpt umah aku amik aku tuk g sekolah...hahahaha...sengal sungguh aku time tu..

Apa2 pon..itu kisah 16 tahun yang lepas..semua dah jadi kenangan.. memang best time aku darjah 6.. ada kawan2 baik yang best (Leha & Ain)..cikgu2 yang best..sekolah pon best.. Sesungguhnya ini merupakan satu KENANGAN yang TERINDAH dalam hidup ini.

mood : sangat rindu pada ARWAH AYAH & ARWAH MAK.. semalam 16 November 2011 hari lahir arwah ayah yang ke -66... Al-Fatihah untuk mereka berdua.

p/s : agak-agak..berapa la keputusan UPSR anak buah aku FITRY (banyak main jgk bdk ni)

4 comments:

Sekamar Rindu said...

salam...

tahniah pada yg berjaya dlm upsr..

selamat berjaya dengan cemerlang juga buat
anak buah awak..

*folo ur blog

❤nadiah.rahim❤ said...

kak fiza...myra pun slalu cite...dia tlg arwah mak dan arwah korang berniaga..:).....

Nafieza said...

Sekamar Rindu ... thanks ek

Nafieza said...

nadiah...tu la... kami ni mmg rajin..heee

Post a Comment