Click Here For Free Blog Templates!!!
Blogaholic Designs

Doa Untuk Anak Mama

~Bismillahirrahmanirrahim~
Ya Allah,
Lindungilah anakku dengan sebaik2 perlindunganmu.
Jauhi dia dari segala bahaya makhluk2 ciptaanmu.
Kurniakan dia akal yang bijak,
Akhlak yang soleh juga sifat2 yang terpuji.
Dengan izin mu Ya Allah, aku memohon.
jadikan dia anak yang mendengar kata ibu dan bapa serta hamba yang sentiasa sujud kepada Mu
~Amin~

Doa Nabi Yunus

Allahumma, la ilaha illa anta. Subhanaka, inni kuntu minazzhalimin "

Ya Allah, tidak ada Tuhan selain Engkau. Maha Suci Engkau. Sungguh aku ini termasuk orang-orang yang zalim’.

Doa Memperbanyakkan Susu Ibu

"Ya Allah, permudahkanlah segala urusan kehidupan ku, banyakkanlah susu ku untuk bayi ku, dan permudahkanlah perjalanan ku untuk menyusukan anak ku agar menuruti segala yang telah Engkau syariat kan."

"Ya Allah, seberapa banyak susu yang aku perolehi hari ini, penuhi lah dengan rahmat Mu dan keberkatan Mu, susu yang sedikit menjadi banyak dan kenyang buat anak ku."

Pages

Monday, March 12, 2012

Jalan-Jalan Cari Pasal

Aktiviti Hujung Minggu MAMA Mengandung 


Sabtu: 10 Mac 2012


Berjaya jugak ke Mid Valley sambil ditemani oleh dua org anak buah...Hubby xde... beliau ada hal..
Gigih la cari parking dalam MV.. Nasib baik jumpa...setelah pusing2 hampir 15 minit...Al-maklum lah... Lama giler xg MV..last pg masa g tgk cite harry porter part last gn mira..

Barang2 yang berjaya dibeli (tanpa niat) di expo baby :p

1. Nursing Pad [Disposable] - 84 pcs
2. Rompers NB - 2 helai
3. Mittens & Booties - 1 pasang
4. Baby Clothes Detergent
5. Tuala Baby - I helai

(semua beli kat booth pureen) .... sbb xlarat nak g tgk kat booth lain..org mcm semut jer..

Taubat la..xnak dah g expo2 ni... lebih rela g shopping kat tempat yg xramai org...

Abis jer round kat expo..kaki gatal nak g JUSCO lak... issshhhh...apa la nak jadi kan...

Ini Hasil rembatan di JUSCO MV pulak (tgh2 pokai..ada hati nak shopping lagi)..huhuhuhu

1. Tuala Baby - 2 in 1 (Anakku)
2. Tuala Muka - 3 in 1 (Pureen)
3. Preggy Dress - 3 helai

Ahad: 11 Mac 2012

Hari yang super duper penat... huhuhuhu..tu la gedik lagi nak ikut kan..

Kebetulan..mira blk dari SABAH... cuti sekolah kan..lg pon..dia nak konvo rabu ni (14 Mac 2012).. so kena la teman dia g cari barang tuk konvo nnt...

Tapi kali ni xyah nak susah2 cari parking.. sbb g naik kete kak ngah....so..MAMA mengandung..jadi co-pilot jer...suka-suka

Destinasi pertama: 1 Utama

Kat sini..mira beli laptop baru.. cantek laptop tu..warna pink lagi...so cute...

Sempat gak dia beli kasut tuk konvo... bdk ni..kalau beli kasut cerewet sikit... huhuhu

Destinasi kedua: Sri Kundang

eh...kat sini ada shopping mall ker??

xla...g sini sbb nak amik baju konvo mira..dah siap dijahit...

Destinasi ketiga: Jalan TAR (lama sungguh xjejak kaki kat jalan TAR ni.. rasa2..lebih 7 bulan kot...org mmg ramai giler)

Kalau dah sampai sini..mesti la sbb si mira nak cari tudung konvo lak... nasib baek jumpa... kalau tak..haduiiii... sbb bdk ni..kalau pasal tudung...terlebih cerewet... pening dibuatnya..

Destinasi keempat: SOGO

haaaa..... sampai gak kat sogo ni...

apa lagi..ambil kesempatan la g sale kat bahagian baby (yg konon ada sale hingga 70% tu la..... )

Berikut hasil belian MAMA mengandung..huhuhuhu

1. Baju baby- sepasang
2. Jaket - 1 helai
3. Seluar jalan2 baby - 1 helai


Jom intai check list sehingga ahad lepas.....


Clothing
1) Baju lengan pendek – Done
2) Baju lengan panjang – Done
3) Seluar pendek – Done
4) Seluar panjang – Done
5) Barut baby – Done (DIY)
6) Sapu tangan – Done
7) Rompers - baru ada 6
8) Baby Tight / legging pants
9) Mittens & Booties – Done
10) Hat – Done
11) Socks – Done
12) Bibs – Done

Feeding
1) Breast pump
2) Cooler bag set
3) Storage bottles
4) Ice gel/Ice Pack
5) Feeding Bottle – Done
6) Teat (puting) – Done
7) Teat brush – Done
8) Berus pembersih botol - Done
9) Baby Warmer for Bottle
10) Termos
11) Nursing Pillow

Nursery
1) Baby cot - Done
2) Mattress baby cot set – Done
3) Bedding set (Pillow and bolsters)- Done (Kekabu)
4) Mosquito net – Done
5) Blanket / Bedung – Done

Bathing
1) Bath tub – Done
2) Towel – Done
3) Face Towel – Done
4) Toiletries + Travel Pack – Done
5) Toothbrush – Done
6) Cotton balls – Done
7) Cotton buds – Done
8) Baby hair brush – Done
9) Baby manicure set (nail clipper, gunting baby) – Done
10) Nasal aspirator/Nose cleaner – Done

Diapering
1) Changing Mat – Done
2) Baby wipes – Done
3) Diapers NB
4) Napkins – Done (1 pek jer)
5) Diaper Pants – Done
6) Plastic tie-pants – Done
7) Balm/Vicks – Vicks – Done
8) Bedak Baby – Done
9) Powder Puff Case – Done
10) Baby Oil – Done
11) Losyen Baby – Done
12) Nappy Rash Cream – Done (Anakku)
13) Botol sembur air – Done

Others
1) Nappy Liners – Done
2) Safety Pink – Done
3) Minyak telon/yu yee cap Limau – Minyak Telon – Done
4) Methylated Spirit [Untuk cuci pusat] Mintak kat klinik jer kot
5) Thermometer [untuk cek suhu demam]
6) Toys
7) Hanger for baby’s clothes – Done
8) Baby Clothes Detergent [Sabun]– Done
9) Bakul Baju
10) Storage barang/Almari
11) Berus lampin – Done
12) Penyangkut baju berklip / bulat – baru ada 1
13) Bakul Toiletries
14) Wood wares Gripe Water-elak kembung perut

MOM’s Need
1) Socks - Done
2) Nursing Bras – Baru ada 2
3) Nursing Pad [Disposable]  – Done
4) Maternity Pad
5) Disposable Panty
6) Nipple Cream (xperlu kot..nurse kata guna susu jer)
7) Bengkung
8) Minyak panas untuk confinement
9) Jamu set selepas bersalin
10) Air Selusuh/Air zam zam
11) Minyak Selusuh
12) selipar
13) Baju sejuk – guna jaket opis je la
14) Kain Batik – baru ada 1 jer
15) Tungku – Guna Batu sungai jer la..boleh?
16) Selimut

Outing
1) Car seat
2) Stroller
3) Baby sling/Carrier
4) Travel Bag

Updated: 12 March 2012

Masih gigih melengkapkan keperluan yg xlengkap....


_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me

0 comments:

Post a Comment